remove_red_eye 674
favorite_border 0
share

Ακρωτήρι Σαντορίνης

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Σαντορίνης, ο Προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι κρατάει τα σκήπτρα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά. Οι ανασκαφές εκεί ξεκίνησαν συστηματικά το 1967. Μέρος των ευρημάτων θα θαυμάσετε στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά.
Ο χώρος είναι και πάλι επισκέψιμος από τον Απρίλιο του 2012, μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου βιοκλιματικού στεγάστρου.

Η μεγάλη ανασκαφή
Οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Υστερη Νεολιθική Εποχή (τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.). Οικισμός υπήρξε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Στη Μέση και Πρώιμη Υστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Αιγαίου.
Την ανάπτυξή του αποδεικνύουν η μεγάλη έκταση που καταλάμβανε (περίπου 200 στρέμματα), η εξαιρετική πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό δίκτυο και τα περίτεχνα, πολυώροφα κτίρια που είχαν εκπληκτικό τοιχογραφικό διάκοσμο, πλούσια επίπλωση και οικοσκευή.
Εισαγόμενα προϊόντα που βρέθηκαν μέσα στα κτίρια δείχνουν πόσο καλοί ήταν οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου στις… δημόσιες σχέσεις. Διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με τη Μινωική Κρήτη και εμπορικές σχέσεις με την Ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο. Η ζωή στην πόλη τελείωσε απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν λόγω ισχυρών προσεισμών.
Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου και τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους. Στοιχεία για την κατοίκηση του Ακρωτηρίου και άλλων θέσεων κατά την προϊστορική εποχή, άρχισαν να έρχονται στο φως από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Οι συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1967 από τον καθηγητή κ. Σπύρο Μαρινάτο. Μετά το θάνατό του, το 1974, τη διεύθυνση ανέλαβε ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας.

Τα μνημεία
Ξεστή 3: Μεγάλο, διώροφο τουλάχιστον, κτίριο με 14 δωμάτια σε κάθε όροφο. Πολλά από αυτά  συνδέονται μεταξύ τους με πολύθυρα και είναι τοιχογραφημένα, ενώ σε ένα υπάρχει «δεξαμενή καθαρμών». Οι πιο ενδιαφέρουσες από τις τοιχογραφίες είναι εκείνες των Κροκοσυλλεκτριών που απεικονίζει τρεις γυναίκες σε αγρό με ανθισμένους κρόκους και ένα βωμό, καθώς και εκείνη του Βωμού που απεικονίζει γυναίκες που μαζεύουν κρόκους και τους προσφέρουν σε καθιστή θεότητα πλαισιωμένη από πίθηκο και γρύπα.
Τομέας Β: Περιλαμβάνει πιθανότατα δύο ξεχωριστά κτίρια κολλημένα το ένα στο άλλο. Από τον όροφο του δυτικού κτιρίου προήλθαν οι τοιχογραφίες με τις Αντιλόπες και τους Πυγμάχους. Από το ανατολικό προήλθε η τοιχογραφία των Πιθήκων.
Δυτική οικία: Σχετικά μικρό, καλά οργανωμένο κτίριο. Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες τροφίμων, εργαστηριακοί χώροι, μαγειρείο και εγκατάσταση μυλώνα. Ο πρώτος όροφος έχει ένα ευρύχωρο δωμάτιο, όπου ήταν εγκατεστημένοι αργαλειοί, μία αποθήκη σκευών και τροφίμων, αποχωρητήριο, και δύο συνεχόμενοι τοιχογραφημένοι χώροι. Από αυτούς, ο ένας διακοσμείται με τις δύο τοιχογραφίες των Ψαράδων, την τοιχογραφία της Ιέρειας και τη διάσημη μικρογραφική ζωφόρο του Στόλου που περιτρέχει τους τέσσερις τοίχους του. Η ζωφόρος απεικονίζει ένα στόλο που επισκέπτεται παράλιες πόλεις, η τελευταία από τις οποίες ταυτίζεται με το Ακρωτήρι. Ο άλλος χώρος διακοσμείται με τις οκτώ τοιχογραφίες των Θαλαμίσκων Πλοίων.
Συγκρότημα Δ: Αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Ενα δωμάτιο του ανατολικού κτηρίου βρέθηκε διακοσμημένο με την τοιχογραφία της Ανοιξης, που αποτελείται από βραχώδες τοπίο με ανθισμένους κρίνους ανάμεσα στους οποίους πετούν χελιδόνια. Στο ίδιο κτίριο βρέθηκαν πινακίδες της Γραμμικής Α γραφής. Ολα τα κτίρια του Συγκροτήματος Δ έδωσαν σπουδαία κινητά ευρήματα.
Οικία των Γυναικών: Στο κτίριο αυτό βρέθηκε η τοιχογραφία των Γυναικών και των Παπύρων.
Ξεστή 4: Ενα μεγαλόπρεπο τριώροφο οικοδόμημα, το μεγαλύτερο που ανασκάφηκε ως τώρα. Ολες οι όψεις είναι επενδυμένες με λαξευτούς ορθογώνιους όγκους τόφου. Τα θραύσματα των τοιχογραφιών που ήλθαν στο φως  ανήκουν σε μία σύνθεση που στόλιζε το κλιμακοστάσιο της εισόδου και απεικονίζουν πομπή δωροφόρων ανδρών σε φυσικό μέγεθος να ανεβαίνουν σε βαθμίδες κλίμακας. Πρόκειται, πιθανότατα, για δημόσιο κτίριο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ωρες επισκέψεων: 10.00-17.00
  • Πληροφορίες: +30 22860 81939 και στα Φηρά, στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας: +30 22860 23217.
  • Από το 1999 μέχρι το 2002, με τις εργασίες για την θεμελίωση του τότε στεγάστρου, έγινε μια μεγάλη ανασκαφή στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν δύο αρχαιότερες φάσεις του οικισμού: μια πόλη της μεσοκυκλαδικής και μια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου.